2009. augusztus 30., vasárnap

2 hete a hűtőben árválkodott egy élesztő, így este rávettem magam és elkészítettem egy töltött kalácsot. Az idei saját fáról befőzött szilvalekvár került bele.

60 dkg liszt, 10 dkg vaj, 8 dkg cukor, 3 tojás, 2 dkg élesztő, tej, késhegynyi só.
Az élesztőt kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Összekeverjük a többi hozzávalóval - annyi tejet felhasználva amennyit felvesz a tészta - , könnyed, laza állaga legyen. A dagasztás végén hozzáadjuk az olvasztott vajat. Letakarva, langyos helyen kelesztjük 1 órán át, majd összesodorjuk a 3 fonatot. Egyenként sodrófával kissé kinyújtjuk őket, és megkenjük lekvárral. Összehajtogatjuk, sodorjuk és összefonjuk kaláccsá. Újabb kelesztés - fél óra - után előmelegített sütőben, 30-40 percig sütjük 175 C°-on.



0 megjegyzés:

Saját fotó
Porszem vagyok a Világegyetemben.

Blog Archive