2009. augusztus 14., péntek


A húsevő növények hatalmas, új képviselőjét fedezték fel a Fülöp-szigetek központi fennsíkján. A kancsókák legnagyobbjai közé tartozó faj akkora, hogy még patkányokat is képes csapdába ejteni. A botanikusok az ismert brit természetfilmesről, David Attenborough-ról nevezték el.


A hatalmas kancsókára 1600 méter magasságban bukkantak. A kancsókák húsevők. A húsevő vagy rovarevő növényeknek számos alakja ismert, és több alkalommal alakultak ki egymástól függetlenül az evolúció folyamán. Egyeseknek ragadós a felülete, mint a légypapír; mások, mint a Vénusz légycsapója, összecsapják leveleiket a zsákmány körül. A kancsókák levelei tömlővé módosultak, amelyekbe belerepülve a rovarok és más apró állatok csapdába kerülnek.


Az expedíció során egy másik kancsókát is felfedeztek, a Nepenthes deanianát, amelyet száz éve nem látott senki a vadonban - az egyedüli dokumentált példányok odavesztek egy 1945-ös herbáriumi tűzvész során.


A kutatók, ahogy az a BBC oldalán is látható, különös, rózsaszín páfrányokat és kék gombákat is találtak, amelyeket nem tudtak azonosítani, a hegyről lefele jövet pedig egy feltűnő, új harmatfűfajra bukkantak. A ragacsos csapdájú növény tudományos leírása még folyamatban van. Valószínűleg a Drosera-nembe tartozik, félig felálló levelei vérvörös gömböt képeznek körülötte.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Tetszenek, de büdösek!
Pusz Dédi.

pitypang írta...

Nekem van egy olyan,hogy csodagumó.Gyönyörű,de mikor virágzik,az borzalmas,le is vágtam,mert a szomszédok azt hihették,hullát rejtegetek:(

ilike írta...

Nincs róla képed? Megnézném, biztos tök jól néz ki. :D

Renata Kalman írta...

A férjemnek is van egy dögszagú gumója, tavasszal a lakásban hajtatta ki, míg rájöttünk(tem!), hogy mitől a bűz..


Játékra hívlak:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/08/konyvolvaso.html

Saját fotó
Porszem vagyok a Világegyetemben.

Blog Archive